[blocksy_breadcrumbs]

Om oss


Välkommen till Fogelstad – mer än bara ett hus

Huset, Lilla Ulfåsa i Fogelstad, utanför Katrineholm är ett demokratiskt minnesmärke. Det var här den kvinnliga medborgarskolan hade sin verksamhet och genom den fostrat många av Sveriges främsta
politiker, författare och konstnärer.
Insamlingsstiftelsen Fogelstad stiftas 2019 som en del av ett större initiativ för att köpa Lilla Ulfåsa, i Fogelstad. Det hus där en gång
Fogelstad kvinnliga medborgarskola höll till.  
Målet är att åter öppna skolan och bedriva verksamhet i Fogelstadgruppens anda.
 
Sedan juni 2020 står Insamlingsstiftelsen Fogelstad som ägare till
Lilla Ulfåsa.
Huset köptes för 7,6 miljoner, varav 5,4 miljoner lånades från banken, 600 000 lånades från privatpersoner och 1,6 miljoner kom från
insamlade och donerade medel.
 
Den första sommaren öppnar vi nedervåningen som vandrarhem med nio sängplatser. Nya toalettstolar doneras och installeras.
 
De stora renoveringarna av huset inleds våren 2021 med pengar från Länsstyrelsen i Södermanland. Övervåningen brandsäkras och ytterligare fem sovrum öppnades. Sammanlagt finns nu 20 sängplatser i huset. Vi återställer också baksidesverandan till sitt ursprungliga skick med pengar från Länsstyrelsen i Södermanland.
 
I augusti 2021 genomförs Rösträttsfestivalen med 50 medverkande och 300 i publiken.
Lena Eskilssons nyskrivna bok om Honorine Hermelin publiceras och sprids till deltagarna.
Senhösten 2021 installeras en luftvattenvärmepump i huset.
 
2022 inleds renoveringen av det stora taket som läcker. Samtliga skorstenar renoveras med hjälp av pengar från Länsstyrelsen Södermanland och en generös donator.
Det stora köket totalrenoveras efter en vattenläcka.
Det vattenskadade salstaket renoveras med pengar från Kung Gustaf VI Adolfs kulturfond. Båda verandorna inreds och alla dörrar och lås justeras av en solidarisk volontär.
Ett duschrum inreds med tre duschkabiner.
Den sommaren, 2022, genomförs tre veckolånga Fogelstadkurser med finansiering från Nyköping, Botkyrka och Jakobsbergs folkhögskolor.
 
2023 startar renoveringen av hela husets elsystem med pengar från en generös donator.
Med pengar från länsstyrelsen Södermanland  börjar vi renovera och måla om utsidan av husets många fönster. Pengarna räcker till
framsidans och nedervåningens fönster.
 
Sommaren 2023 genomförs en veckolång kurs med Nyköpings
folkhögskola. Flera folkhögskolor tvingas säga nej till kurser då deras statliga anslag minskades med en halv miljard.
Flera skrivretreat arrangerades, både under våren och hösten. En veckolång yoga-kurs hölls i huset i augusti.
 
Vi tar initiativet till en Rösträttssafari (en bussresa som besöker husen där rösträttskampens hjältar huserade när det begav sig) som sedan genomförs av resebyrån Gränslösa resor och Tidningen Vi.
34 deltagare tillbringar ett dygn med oss i mitten av september.
 
2024 planerar vi att färdigställa renoveringen av elsystemet och
ytterligare fyra sovrum med brandevakuering tack vare ännu en
generös donation.
Huset är hela tiden tillgängligt som vandrarhem, konferens- och
kursgård.
Delar av vinterhalvåret är huset stängt eftersom värmen är så
kostsam.
 
Allt arbete i Insamlingsstiftelsen Fogelstad utförs ideellt.

Konsultbyrån No Common People hjälper oss genom att sköta vår
redovisning. Det är vi så tacksamma för.

Styrelsen

Stiftelsens styrelse gör verklighet av Fogelstadsandan.

Tjia Torpe

Tjia Torpe

Stockholm, född -51, aktiv i styrelsearbete inom kultur och folkbildning. Tidigare kulturproducent, redaktör och festivalarrangör, aktivist i musikrörelsen, kvinnorörelsen och olika solidaritetsrörelser, lärare, rektor, skol- och kulturborgarråd i Stockholm, VD och koncernchef i Synskadades stiftelses företagsgrupp IRIS, VD Sjukvårdsrådgivningen-1177, förbundschef Studiefrämjandet. Styrelseledamot och ordförande i många olika aktiebolag, stiftelser och myndigheter samt i ideella föreningar.

Marie Ericsson

Marie Ericsson

Stockholm, född -59, aktiv i kvinnorörelsen, tidigare ledamot i Kvinnofolkhögskolans stiftelse. Författat och forskat om kvinnors organisering och flickors identitet. Är byråkrat och arbetar som departementssekreterare på Regeringskansliet med frågor om demokrati-och det civila samhället.

Maria Johansson

Maria Johansson

Stockholm, född -68, jämlikhetskonsult och projektledare. Har en lång bakgrund inom funktionshinderrörelsen, bland annat som förbundsordförande för DHR och som ordförande för samarbetet Lika Unika. Är ordförande för den feministiska organisationen FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder. Brinner för ett tillgängligt samhälle och allas rätt att vara den de är, på riktigt.

Edda Manga

Edda Manga

Stockholm, född -69, idéhistoriker, för närvarande vetenskaplig ledare och forskare på Mångkulturellt centrum. Tidigare grundande medlem och redaktör för avdelningarna kultur och feminism på tidningen Feministiskt perspektiv, forskare och lärare vid Uppsala universitet, en av grundarna till Clandestino institut i Göteborg och kulturskribent, bland annat krönikör på Göteborgspostens kultursida från 1994 till 2006.

Alexandra Mörner

Alexandra Mörner

Lund, född -66, har verkat brett inom kultursektorn, näringsliv, stiftelser och ideella organisationer. Har som arbetande ordförande varit med och byggt upp Axfoundation, en fristående verksamhet som initierar och driver projekt brett inom hållbarhet. Utöver det verksam inom olika styrelser i både större bolag och mindre tillväxtföretag. Har varit engagerad i Fryshuset på olika sätt genom åren och sitter idag i juryn för Anders Carlbergs minnespris. Att leda byggprojekt är också en erfarenhet som kan vara till nytta i styrelsearbetet.

Charlotte Signahl

Charlotte Signahl

född -73, föreningsaktiv sedan tonåren och har bl a annat varit förbundsordförande för Röda Korsets ungdomsförbund, ordförande för URIX (Ungdomsriksdagen), suttit i Valmyndighetens styrelse, i Centrala etikprövningsnämnden för forskning på människor, projektledare hos Sensus studieförbund, styrelsen för Röda Korsets folkhögskola, var med och bildade Talarföreningen i Sverige. Bor i Stockholm men rör sig dagligen mellan landsorten och förorten av födsel och ohejdad vana. Är egenföretagare sedan 2006 som föreläsare och utbildare.

Helene Claesson Jennische

Helene Claesson Jennische

Stockholm, född -67, har arbetat med journalistik hela sitt yrkesliv. Som reporter, redaktör och chefredaktör, arbetar numera i tidskriftsbranschen som chefredaktör på Chefstidningen.
Sommarboende på cykelavstånd från Lilla Ulfåsa, fokus på kommunikation i styrelsearbetet.

Stiftelsens grundare

Stiftelsens grundare är (från vänster) Isabella Hermelin, Clara Waller och Charlotte Signahl.
Ni hittar oss i Länsstyrelsens stiftelseregister – sök på ”Insamlingsstiftelsen Fogelstad.”

”Skolan vill ge sitt bidrag i arbetet för att bakom vårt medborgarskap måtte stå
självständiga och ansvarsfyllda
människor”

Honorine Hermelin

Årsredovisningar

Här kan du se våra årsredovisningar.

Verksamhetsplaner

Här kan du se våra verksamhetsplaner.

Förordnande

Här hittar du stiftelsens förordnande.

Samarbetspartners

Vänföreningen Fogelstad
www.fogelstadsvanforening.se
Kulturföreningen Fogelstad
www.fogelstad.org
Fogelstad Säteri
www.fagelsta.se
Fogelstad Musikteaterförening
www.fogelstadmusikteater.se

Nyhetsbrev

Intresserad av vårt nyhetsbrev? Skriv in din adress här!

* obligatoriskt

Läs mer om starten här:

Tiden är knapp for att rädda historisk byggnad – kkuriren.se
Uppropet de vill rädda feministernas högkvarter – svd.se
De vill ge Fogelstad en ny medborgarskola – sormlandsbygden.se
Kan Lilla Ulfåsa, huset där en gång Fogelstadgruppen drev sin medborgarskola, ännu en gång bli ett centrum för folkbildning och demokrati? Jo, kanske. Arbete för att nå dit pågår för fullt.

Man ska våga hoppa i sjön!

 Vid firandet av Ada Nilssons 65-årsdag 1937 instiftades ”Den vänliga delfinens orden”. Symbolen kommer från Sokrates (eller kanske från en av Platons dialoger…) och handlar om det mod som krävs i arbetet för ett bättre samhälle.

Man måste våga språnget och hoppa i sjön, även om vågorna går höga. Men också vara förvissad om att en vänlig delfin kommer och räddar den som är nära att drunkna. 

Doktor Ada Nilsson blev den första medlemmen i orden och fick en hedersdelfin (ritad av Flory Gate, vän till Elin Wägner)  i blå emalj. Därefter kunde alla Fogelstadkvinnor köpa egna nålar som tecken på att de var beredda att hoppa i sjön…
I slutet den här filmen berättar Honorine Hermelin så fint om delfiner och att våga hoppa!