[blocksy_breadcrumbs]

Om oss


Välkommen till Lilla Ulfåsa – Mer än bara ett hus

Lilla Ulfåsa utanför Katrineholm är ett demokratiskt minnesmärke. Det var här den Kvinnliga Medborgarskolan hade sin verksamhet och genom den fostrat många av Sveriges främsta politiker, författare och konstnärer.

Insamlingsstiftelsen Fogelstad stiftades 2019 som en del av ett större initiativ för för förvärva Lilla Ulfåsa för att bedriva verksamhet i Fogelstadsgruppens anda men för dagens utmaningar. Sedan juni 2020 står Insamlingsstiftelsen Fogelstad som ägare till Lilla Ulfåsa, nu inleds fas två i den här fantastiska resan.

Lilla Ulfåsa ska renoveras och anpassas till nutida verksamhet. Utöver det vill vi vara med och skapa många rum och resurser för många röster att uttrycka sin historia och föra sin kamp framåt med andra. Vi ska vara med och skapa kapital för feministiska rörelser. För eget kapital är handlingsutrymme och mer handlingsutrymme behövs för feministiska rörelser.

Styrelsen

Stiftelsens styrelse gör verklighet av Fogelstadsandan.

Tjia Torpe

Tjia Torpe

Stockholm, född -51, aktiv i styrelsearbete inom kultur och folkbildning. Tidigare kulturproducent, redaktör och festivalarrangör, aktivist i musikrörelsen, kvinnorörelsen och olika solidaritetsrörelser, lärare, rektor, skol- och kulturborgarråd i Stockholm, VD och koncernchef i Synskadades stiftelses företagsgrupp IRIS, VD Sjukvårdsrådgivningen-1177, förbundschef Studiefrämjandet. Styrelseledamot och ordförande i många olika aktiebolag, stiftelser och myndigheter samt i ideella föreningar.

Marie Ericsson

Marie Ericsson

Stockholm, född -59, aktiv i kvinnorörelsen, tidigare ledamot i Kvinnofolkhögskolans stiftelse. Författat och forskat om kvinnors organisering och flickors identitet. Är byråkrat och arbetar som departementssekreterare på Regeringskansliet med frågor om demokrati-och det civila samhället.

Maria Johansson

Maria Johansson

Stockholm, född -68, jämlikhetskonsult och projektledare. Har en lång bakgrund inom funktionshinderrörelsen, bland annat som förbundsordförande för DHR och som ordförande för samarbetet Lika Unika. Är ordförande för den feministiska organisationen FQ, Forum – Kvinnor och Funktionshinder. Brinner för ett tillgängligt samhälle och allas rätt att vara den de är, på riktigt.

Edda Manga

Edda Manga

Stockholm, född -69, idéhistoriker, för närvarande vetenskaplig ledare och forskare på Mångkulturellt centrum. Tidigare grundande medlem och redaktör för avdelningarna kultur och feminism på tidningen Feministiskt perspektiv, forskare och lärare vid Uppsala universitet, en av grundarna till Clandestino institut i Göteborg och kulturskribent, bland annat krönikör på Göteborgspostens kultursida från 1994 till 2006.

Alexandra Mörner

Alexandra Mörner

Lund, född -66, har verkat brett inom kultursektorn, näringsliv, stiftelser och ideella organisationer. Har som arbetande ordförande varit med och byggt upp Axfoundation, en fristående verksamhet som initierar och driver projekt brett inom hållbarhet. Utöver det verksam inom olika styrelser i både större bolag och mindre tillväxtföretag. Har varit engagerad i Fryshuset på olika sätt genom åren och sitter idag i juryn för Anders Carlbergs minnespris. Att leda byggprojekt är också en erfarenhet som kan vara till nytta i styrelsearbetet.

Charlotte Signahl

Charlotte Signahl

född -73, föreningsaktiv sedan tonåren och har bl a annat varit förbundsordförande för Röda Korsets ungdomsförbund, ordförande för URIX (Ungdomsriksdagen), suttit i Valmyndighetens styrelse, i Centrala etikprövningsnämnden för forskning på människor, projektledare hos Sensus studieförbund, styrelsen för Röda Korsets folkhögskola, var med och bildade Talarföreningen i Sverige. Bor i Stockholm men rör sig dagligen mellan landsorten och förorten av födsel och ohejdad vana. Är egenföretagare sedan 2006 som föreläsare och utbildare.

Helene Claesson Jennische

Helene Claesson Jennische

Stockholm, född -67, har arbetat med journalistik hela sitt yrkesliv. Som reporter, redaktör och chefredaktör. Har varit med och startat mer än 30 nya lokaltidningar och nyhetssajter med gratistidningskoncernen Direktpress, arbetar numera i tidskriftsbranschen som chefredaktör på Chefstidningen.
Sommarboende på cykelavstånd från Lilla Ulfåsa, fokus på kommunikation i styrelsearbetet.

Stiftelsens grundare

Clara Waller
Isabella Hermelin
och Charlotte Signahl

”Skolan vill ge sitt bidrag i arbetet för att bakom vårt medborgarskap måtte stå självständiga och ansvarsfyllda människor”

Honorine Hermelin

Samarbetspartners

Vänföreningen Fogelstad
www.fogelstadsvanforening.se
Kulturföreningen Fogelstad
www.fogelstad.org
Fogelstad Säteri
www.fagelsta.se
Fogelstad Musikteaterförening
www.fogelstadmusikteater.se

Nyhetsbrev

Intresserad av vårt nyhetsbrev? Skriv in din adress här!

* obligatoriskt

Press

Tiden är knapp for att rädda historisk byggnad – kkuriren.se
Uppropet de vill rädda feministernas högkvarter – svd.se
De vill ge Fogelstad en ny medborgarskola – sormlandsbygden.se
Kan Lilla Ulfåsa, huset där en gång Fogelstadgruppen drev sin medborgarskola, ännu en gång bli ett centrum för folkbildning och demokrati? Jo, kanske. Arbete för att nå dit pågår för fullt.

Årsredovisningar

Vad har hänt sedan stiftelsen startade? Ta del av verksamhetsberättelserna här för att få en bild!

Man ska våga hoppa i sjön!

 Vid firandet av Ada Nilssons 65-årsdag 1937 instiftades ”Den vänliga delfinens orden”. Symbolen kommer från Sokrates (eller kanske från en av Platons dialoger…) och handlar om det mod som krävs i arbetet för ett bättre samhälle.

Man måste våga språnget och hoppa i sjön, även om vågorna går höga. Men också vara förvissad om att en vänlig delfin kommer och räddar den som är nära att drunkna. 

Doktor Ada Nilsson blev den första medlemmen i orden och fick en hedersdelfin (ritad av Flory Gate, vän till Elin Wägner)  i blå emalj. Därefter kunde alla Fogelstadkvinnor köpa egna nålar som tecken på att de var beredda att hoppa i sjön…
I slutet den här filmen berättar Honorine Hermelin så fint om delfiner och att våga hoppa!