Fogelstad kvinnliga medborgarskola – andra sommaren

Sommaren 2022 återstartade Fogelstad kvinnliga medborgarskola och 100 år efter att den första så kallade urkursen hölls fylldes skolan av kvinnor igen.

Nu går vi in i andra sommaren!

Vi är idag fyra aktörer som tillsammans vårdar arvet och bygger för framtiden. Vår dröm är att skolan ännu en gång ska fyllas med samtal och kultur.

Kulturföreningen Fogelstad har i många år drivit en välbesökt utställning om skolan och dess grundare och Fogelstad musikteater har satt upp flera föreställningar i Katrineholm med omnejd.

Insamlingsstiftelsen Fogelstad och Vänföreningen Fogelstad bildades i samband med köpet av huset Lilla Ulfåsa. Stiftelsens huvudsakliga uppgift är att renovera och förvalta huset, vänföreningen samlar följare och skapar verksamhet.

Idag jobbar de fyra aktörerna tillsammans under namnet Fogelstad Kvinnliga Medborgarskola och det finns många planer för en spännande fortsättning.

– I sommar tänker vi bland annat ha filmvisning, vi visar filmen från föreställningen Kvinnorna och staden i Katrineholm förra sommaren. Nästa sommar kommer vi till Fogelstad på riktigt, vi planerar redan för ett musikaliskt berättardrama om Fogelstadkonstellationen, ”Varje männ’ska är ett fönster ut mot världen”, säger Katarina Hallin, som är ordförande för Fogelstad Musikteater.

Utställningen om skolan och kvinnorna som skapade den har öppet som vanligt i sommar.

– Utställningen är ett utmärkt sätt att lära känna Fogelstadgruppen och samtidigt inse hur aktuella deras frågor är idag. Nytt för i sommar är att vi kan erbjuda guidningar i huset där skolan en gång huserade, säger Ebba Johannesson, ordförande i Kulturföreningen.

– Vi vill fortsätta skapa livskraftig verksamhet i Fogelstadkvinnornas anda. Vi kommer att anordna läger, samtal och möten om frågorna som är viktiga för oss idag, till exempel klimat, fred och kvinnors rättigheter. Vi hoppas få träffa så många som möjligt på Lilla Ulfåsa, digitalt och på andra platser i landet, säger Josefine Hellroth-Larsson, ordförande i Vänföreningen Fogelstad.

Huset som var i dåligt skick när Insamlingsstiftelsen köpte det har genomgått stora renoveringar och bland annat fått ett nytt tak. I sommar, de dagar huset inte används, hyrs rummen ut på samma sätt som i ett vandrarhem.

– Så välkommen till vårt vackra, nyrenoverade hus där Fogelstad kvinnliga medborgarskola återigen har öppnats. Siri Derkerts staty av Elin Wägner kommer att hälsa er välkomna på gårdsplanen, säger Tjia Torpe, ordförande i Insamlingsstiftelsen Fogelstad.

Så här kommer du i kontakt med oss:

Katarina Hallin, ordförande Fogelstad Musikteater

hallin.katarina@gmail.com

Ebba Johannesson, ordförande Kulturföreningen Fogelstad

johannesson.ebba@gmail.com

Josefine Hellroth-Larsson, ordförande i Vänföreningen Fogelstad

jos.larsson@gmail.com

Tjia Torpe, ordförande i Insamlingsstiftelsen Fogelstad

tjia@torpe.se

Hem